woensdag 6 juni 2012

Wachtwoord veranderen en nooit meer gebruiken!


LinkedIn- wachtwoorden op straat!

Door: Frank Mulder

Een bestand met versleutelde wachtwoorden van 6,5 miljoen LinkedIn-accounts is gelekt. Nu wordt iedereen door iedereen geadviseerd om het LinkedIn wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Uiteraard is dit een goede eerste stap en is dit iets wat je eigenlijk al regelmatig moet doen. 

Aangezien LinkedIn nog niet heeft aangegeven of het lek waardoor de wachtwoorden zijn verzameld is gevonden en gedicht, bestaat theoretisch de kans dat ook je nieuwe wachtwoord wordt achterhaald. Het is dus raadzaam om je wachtwoord ook te wijzigen nadat LinkedIn het lek heeft gedicht. 

Voor de volledigheid, je LinkedIn wachtwoord kun je aanpassen door met je muis je naam rechtsboven aan te wijzen, kies in het menu dat verschijnt Instellingen. Vervolgens moet je waarschijnlijk eerst je huidige wachtwoord invoeren om de Instellingen-pagina te openen. Vervolgens klik je op Wijzigen achter het woord Wachtwoord3 opmerkingen:

 1. Beetje acherhaald allemaal, ze hebben namelijk WEL een oplossing hiervoor, dus niet teveel paniek zaaien. Daarnaast is nog helemaal niet zeker of er wel een data breach is geweest

  http://blog.linkedin.com/2012/06/06/linkedin-member-passwords-compromised/

  http://blog.linkedin.com/2012/06/06/updating-your-password-on-linkedin-and-other-account-security-best-practices/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allereerst bedankt voor je reactie. De "oplossing" waar je naar verwijst is het feit dat LinkedIn weet van welke accounts de wachtwoorden gelekt zijn en dat deze accounts zijn geblokkeerd. LinkedIn geeft in de beide gevallen aan dat ze nog steeds aan het onderzoeken zijn waar het lek zit, hiervoor is dus waarschijnlijk ook geen oplossing.

  Oplossing of niet, het is altijd raadzaam om je wachtwoorden regelmatig aan te passen en zeker wanneer er twijfel is over de veiligheid ervan, zoals in deze. Tevens is het onverstandig om een wachtwoord/account voor meerdere sites te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je helemaal gelijk in en er zijn nogsteeds grote groepen mensen die hetzelfde wachtwoord voor al hun online applicaties gebruiken.

   De oplossing waar ik naar verwijs is dat ze nu wachtwoorden "salten", dus de kans op cracken van een wachtwoord aanzienlijk moeilijker maken. Uiteraard moet daarnaast nog het lek, als dat er al is gevonden en gedicht worden.

   Verwijderen