maandag 19 december 2011

Rijd jij ook roekeloos over de elektronische snelweg?

Websites openen via Google is gevaarlijk


Afgelopen week las ik op Nu.nl dat Facebook dit jaar Hyves heeft verdrongen als meest gezochte woord op Google. Dit is geen spectaculair nieuws. Wat mijn aandacht trok was het volgende citaat:

"Veel mensen gaan via Google naar een bepaalde website. Ze vinden het makkelijker en sneller om via de zoekmachine van Google op Facebook of Hyves te komen in plaats van het hele webadres in te typen".

Je vraagt je misschien af waarom dit zo belangrijk zou zijn, mede omdat dit een normale gang van zaken is om op internet te zoeken naar informatie. Dat klopt, echter is het zoeken via een zoekmachine naar bijvoorbeeld bank en social media sites een gevaarlijke manier om de betreffende site te openen.

Cybercriminelen maken zeer regelmatig gebruik van Black Hat SEO om de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google te vervuilen. Eerst maar even de termen uitleggen:

  • ·      SEO (Search Engine Optimization) wordt gebruikt om website zo hoog mogelijk te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Veel gebruikers klikken klakkeloos op alle links die op de eerste pagina met zoekresultaten verschijnen. Dus is het interessant om ervoor te zorgen dat jouw website hier ook tussen staat.

  • ·      Men spreekt van Black Hat SEO wanneer ongeoorloofde middelen worden gebruikt websites zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te laten verschijnen.

Afgelopen jaar is het al eerder gebeurd dat veel computers geïnfecteerd zijn met malware omdat de gebruikers op een malafide link klikten in de zoekresultaten van Google. Cybercriminelen waren er in geslaagd om hun website bij de eerste 3 zoekresultaten te laten verschijnen op het moment dat mensen zochten naar facebook.com in Google. Mensen typten (waarschijnlijk uit luiheid om de muis naar de adresbalk te bewegen) "facebook.com" in, in het zoek veld van Google en klikte vervolgens op een van de eerste resultaten die werden getoond. Wanneer men op de malafide link klikte was de kans groot dat de PC geïnfecteerd raakte. Deze infecties zijn dus eenvoudig te voorkomen door "facebook.com" in te typen in de adresbalk van je browser in plaats van in het zoek veld van je browser/zoek machine.

Type URL's van websites waar je moet aanmelden, en zeker de sites voor het online bankieren, ALTIJD zelf in, in de adresbalk van je browser. Zo maak je de kans dat je slachtoffer wordt van phishing of Black Hat SEO vele malen kleiner.


Je zoekmachine gebruiken om belangrijker websites te openen is als roekeloos rijden met de auto. Vaak gaat het goed, maar ook heel vaak loopt het fout af…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten