vrijdag 2 december 2011

Allemaal terug naar Hyves?

Hyves vaart nieuwe koers met succes... 
Facebook wint steeds meer terrein van Hyves, dit zien en ervaren we allemaal en ook Hyves beseft zich dit maar al te goed. Ze zijn dan ook sinds afgelopen september een andere koers gaan varen. Een koers die Hyves onderscheidend moet maken van Facebook. Zo is Hyves zich meer gaan richten op het delen van content op nationaal niveau. Door, aanvullend op wat er speelt bij Hyves-vrienden, de Hyvers ook mee te laten praten over wat er actueel is in Nederland. Hyves is teksten, foto’s, video’s en polls gaan toevoegen aan bestaande gesprekken van Hyvers.

De nieuwe strategie is een positieve aanvulling op Hyves, meldt CEO Marc de Vries. Hyves heeft zo’n 6,9 miljoen unieke bezoekers per maand, dat is weliswaar 14% lager dan in haar hoogtijdagen (het waren er destijds bijna 1 miljoen meer!) maar dat is zeer begrijpelijk door de snelle groei van andere social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn.

Nu Hyves, na de overname door TMG, samenwerkt met het gratis dagblad Spits wordt de nadruk met name gelegd op nieuws, entertainment en sport. In de eerste maand waren er al zo’n 5 miljoen pageviews per dag. Gezien de signalen bemoedigend zijn, is het volgens De Vries nog te vroeg om te spreken van een succes. In de eerste jaren waren Hyvers vooral bezig met het zoeken en bekijken van profielen van vrienden, maar vandaag de dag vinden ze de belangrijkste informatie op de homepage, “Nu & Straks”. De meeste tijd op Hyves wordt nu besteed aan  spelletjes.

Hyves geeft aan verder te willen op de ingeslagen weg. Een van de goed lopende nieuwe initiatieven is bijvoorbeeld de samenwerking met Eredivisie Live. Hiermee wordt Hyves door de gebruikers ingezet om voetbaluitslagen te voorspellen. Het is dan ook logisch dat Hyves zich in de zomer gaat richten op het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Maar ze is ook van plan dit uit te rollen naar andere thema’s zoals de Olympische Spelen in Londen. Hyves wil een meer open platform worden, waar iedereen kan deelnemen aan discussies, zelfs al ben je geen lid van Hyves.

De slag is zo'n twee jaar geleden verloren met de introductie van de like button en hierdoor gaat naar mijn mening Hyves, ondanks de nieuwe koers, uiteindelijk het onderspit delven. Facebook en Twitter zijn al zo geïntegreerd in bijna iedere website, dat ik het zeer onwaarschijnlijk vind dat "oude" Hyves-gebruikers zullen terugkeren. Het "voorspellen" zal leuk en aantrekkelijk zijn voor velen, maar zal er rond het aanstaande EK voetbal geen mogelijkheid zijn dit via Facebook te doen?

Ik ben benieuwd naar jouw mening, gaat Hyves het nog redden op deze manier?

Hieronder tref je de Hyves-presentatie aan die de nodige cijfers bevat.


View more presentations from Hyves

Geen opmerkingen:

Een reactie posten