De keerzijde van social media
Door: Pieter Remers
We hebben netwerksites als Facebook, Twitter en Hyves met open armen ontvangen. We surfen eenvoudig en snel op de digitale snelweg en hebben met twee klikken contact met iedereen. Ook kinderen en pubers durven niet meer van huis te gaan zonder mobiele telefoon. Want het mobieltje is ook een standaard attribuut geworden van kinderen en jonge volwassenen.
Vroeger gaven we nog briefjes van hand tot hand, maar tegenwoordig gaat dat via SMS, WhatsApp, ping en chat, social media dus. Social media zijn voor velen van ons een van de normaalste zaken van de wereld geworden.
Maar scholieren worden steeds vaker het slachtoffer van pesterijen via internet. Veel ruzies tussen scholieren ontstaan op netwersites als msn, hyves, facebook en twitter. Vooral meisjes maken elkaar het leven zuur op internet. Het pesten via social media is doorgaans veel harder dan pesten in het gewone leven, de daders kunnen namelijk gemakkelijk anoniem blijven. Het publiceren van de profielfoto, naam en telefoonnummer van een klasgenootje op bijvoorbeeld een sekssite is zo gebeurt. Hoe ernstig wordt het wanneer er dan de boodschap “Bel mij voor een afspraak” bij wordt geplaatst..? En dit is maar een van de vele voorbeelden.
Pesten is niet strafbaar, tenzij een kind stelselmatig wordt belaagd. In dat geval is er sprake van stalking en kunnen ouders aangifte doen. Ook wanneer het slachtoffer lichamelijk letsel of materiële schade is toegebracht, kan aangifte worden gedaan bij de politie. Er zijn scholen die voorlichting geven over cyberpesten. Word jij of jouw kind via internet gepest? Informeer er dan eens naar bij een van de leerkrachten.
Hieronder de anti-cyberpesten-campagne: DON'T BE A BULLY. LOSER!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten