zondag 30 oktober 2011

Help een VIRAL in m'n netwerk!

Wat is een viral en wat heb je eraan?


Is het een virus? NEE, alhoewel, de verspreiding vindt wel plaats zoals bij een virus en daar komt dan ook de naam vandaan. Voor velen is een viral simpelweg ‘een leuk filmpje’, dat je graag wil doorsturen naar vrienden en bekenden. Dit kan via email, maar natuurlijk ook via social media zoals Twitter en Facebook. Op veel webpagina’s zie je ook vaak een doorstuurknop, door het klikken van die knop kan je een e-mail adres invullen van die naar wie je de link wil doorsturen. Maar het moet wel leuk zijn of toegevoegde waarde hebben om door te sturen, waarom zou je het anders doen? Dit wordt ook wel buzz marketing genoemd…

Buzz marketing is niets anders dan een hip woord voor mond-tot-mondreclame. Een al oud maar mooi voorbeeld van een succesvolle viral is Hotmail. De online emailservice van Microsoft is groot geworden door mond-tot-mondreclame. De strategie van Hotmail is simpel: geef gratis een emailaccount weg en voeg aan elk bericht “Get your e-mail at Hotmail.com” toe. 
Binnen het eerste anderhalf jaar hadden zo’n 12 miljoen mensen een Hotmail-account. Tot op de dag van vandaag registreren nog steeds ongeveer 150.000 personen per dag zich voor een Hotmail-account.

Een viral biedt dus grote mogelijkheden om ergens aandacht op te vestigen. Want we zijn dankzij email, bloggen, sms, twitter en facebook in staat om snel en aan een grote groep onze mening kenbaar te maken. En daarom is het overal op van toepassing, we hebben namelijk overal een mening over. Hoe ging het ook al weer met de viral van OHRA…? Heel Nederland sprak over clown Bassie die een vrouw van dertig zwanger zou hebben gemaakt. We trapte er allemaal in. Chocoladeletters in de Telegraaf, een 10 minuten durend item in RTL Boulevard en zelfs aandacht in het NOS journaal. Achteraf bleek dit een campagne van OHRA waarmee zij haar “meegroeiservice” promootte. Een groot succes waar zowel Bassie als OHRA toch een beetje van zijn geschrokken…



Het is dus de geluksfactor die belangrijke rol speelt bij een viral, want het is van belang dat de viral wordt opgemerkt door de juiste mensen die ‘m op hun beurt weer doorsturen. Een van de belangrijkste factoren is dat het aantrekkelijk en simpel is om een bericht door te sturen.

Een viral hoort dus thuis in de wereld van marketing en is een aloude techniek die gebruikt maakt van bestaande sociale netwerken om de bekendheid van een merk te vergroten of een positieve reputatie te realiseren.

Heb jij nog leuke virals om met ons te delen? We zijn erg benieuwd naar jullie reacties!

donderdag 27 oktober 2011

Goede reis!


In de blog “Gebruik gezond verstand, er kijkt iemand mee!” geeft Pieter Remers al aan dat je voorzichtig moet zijn met het delen van je locatie naar onbekende. We kennen allemaal wel de waarschuwingen om niet op Twitter, Facebook of andere social media te melden wanneer je op vakantie bent want je weet nooit wie er me kijkt. 

In het verleden (toen dieven social media nog niet ontdekt hadden ;-)) heb ik ook wel eens tweets geplaatst waaruit makkelijk af te leiden was dat ik op vakantie was. Maar nu ben ik me ervan bewust dat er ook mensen meekijken die social media op een andere manier gebruiken. Dus voor mijn laatste vakantie maar geen tweets geplaatst over mijn aankomende vliegreis. De dievengilde wist dus niet zomaar dat ik langere tijd niet thuis zou zijn, toch? 

Helaas, met alle goede bedoelingen zijn er ook volgers geweest de de volgende tweets plaatsten:

"@fpmulder fijne vakantie veel plezier!!!"
"@fpmulder Enjoy your holliday!!! Goede timing met het vieze herfstweer van nu!"
"@fpmulder Een hele fijne vakantie! Veel plezier!"

Tja, daar ga je dan met je goede gedrag…. Nogmaals, het was allemaal met hele goede bedoelingen, maar niet al deze personen schermen hun tweets af zodat alleen hun echte vrienden deze kunnen lezen.

Mochten de dieven even niet hebben opgelet, ze kregen nog een tweede en laatste kans:

"@fpmulder geniet nog van jullie laatste vakantie dagen en voor morgen een goede reis."

Maar er zijn er ook die duidelijk aangeven dat meneer de inbreker te laat is:

"@fpmulder welcome home!"

Waarschijnlijk denk je "dat gebeurd mij toch niet, die gasten lezen mijn tweets niet!", maar wat als ze dat wel doen…?  Zoek op Twitter maar eens op "Vakantie vliegen" of op "goede reis" en kijk wie er binnenkort op vakantie gaan. Ik zal binnenkort een blog schrijven over het achterhalen van informatie over personen om te laten zien hoe makkelijk het allemaal kan zijn. 

Kortom, denk niet alleen aan de gevolgen voor jezelf als je iets op social media plaatst, maar ook aan die van je vrienden. Stuur gewoon een Direct Message (DM) als je iemand bijvoorbeeld via Twitter een prettige vakantie wilt wensen :-) Of gebruik weer eens de basis functie van je smart phone; telefoneren, dat kan ie namelijk ook ;-)

vrijdag 21 oktober 2011

Dagelijkse social media vitaminen




De Gesprekspartners verzameld dagelijks het belangrijkste en opvallendste social media, mobile en informatiebeveiligingsnieuws. Dit delen wij op verschillende social media zoals Twitter, Facebook en blogs, maar vanaf nu kun je ook een keer per dag al het nieuws in een oogopslag lezen…

Dagelijks een mooi overzicht van social media nieuws, feiten en cijfers, informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming. Dit alles ter bevordering van inspiratie en kennis.

Registreer je op De Gesprekskrant voor dagelijkse social media vitaminen in je mailbox!


www.gesprekskrant.nl

vrijdag 14 oktober 2011

To tweet or not to tweet, That’s the question!

Online je stem laat horen en de bedrijfsmentaliteit in acht houden…

Door: Pieter Remers

Social m
edia helpen online interactie te bevorderen. Want de gebruikers produceren zelf content in plaats van het alleen te consumeren. Social media hebben op deze manier de traditionele informatieverspreiding veranderd in dialogen. Zo dragen zij bij aan democratisering van kennis
en informatie.

Waarom zou je social media gebruiken? Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan je eenvoudig zakelijke en persoonlijke n
etwerken opbouwen, communicatie en promotie bevorderen, deelnemen aan interessante discussies en vooral de online- en offlinereputatie van je bedrijf verbeteren. Met de komst van social media hebben medewerkers de mogelijkheid gekregen hun stem te laten horen en de bedrijfsmentaliteit online te laten zien. Zo bieden deze media een groot potentieel om de reputatie van een
bedrijf te versterken. Het is dan ook toe te juichen dat mensen social media gebruiken om hun mening te geven, zowel positief als negatief!

Alleen soms heeft dit ook onvoorziene en onbedoelde gevolgen.
Interne bedrijfsinformatie kan bijvoorbeeld via een weblog van een medewerker in de openbaarheid geraken. En een “slecht” twitterbericht van een medewerker over de werkgever zorgt voor slechte reclame.
Motiveer dus altijd je  medewerkers social media optimaal te benutten en onaangename ervaringen te voorkomen, niet alleen op het werk maar ook privé. “Privé is privé” dat klopt, maar zij zijn te allen tijde medewerker van het bedrijf, toch?

Social media “foutjes” komen voort uit onbewust gebruik en dat kan de reputatie van de werkgever beïnvloeden. Doordat het sociale media “landschap” constant verandert is een allesomvattend bedrijfsbeleid niet realistisch en al helemaal niet praktisch. Maar het is wel aan te raden je medewerkers te informeren en te voorzien van een soort handleiding. Deze dient puur als leidraad voor het in acht nemen van de online gedragsregels van het bedrijf.

Wil je ondersteuning in het opstellen van een dergelijke handleiding, dan kan  De Gesprekspartners je hierbij ondersteunen. In combinatie met onze veiligheids- en beleidsrichtlijnen geven wij bedrijfstrainingen die toegespitst zijn op specifieke situaties binnen jouw organisatie. Een dergelijke training zet kracht bij de invoering van de richtlijnen en creëert bewustwording over de risico’s van Internetgebruik.

De tien geboden van social media

dinsdag 11 oktober 2011

Gebruik gezond verstand, er kijkt iemand mee!






We zetten alles online; Foto´s, agendapunten, feestjes, video´s en soms zelfs ons ongenoegen over de baas, collega’s en baan…. En dan zijn er zoveel “hardcore” social media gebruikers die zich zorgen maken over het verlies van privacy bij het gebruik van locatiediensten zoals Foursquare, Twitter en Facebook. De hoofdreden om bijvoorbeeld Foursquare te gebruiken is om te laten weten waar jij bent. Maar ook voor het ontmoeten van vrienden of het leren kennen van nieuwe mensen. Het gebruiken van locatie gebaseerde diensten kun je eigenlijk vergelijken met het gebruiken van een digitale stadsgids. Het wijst gebruikers de weg naar populaire plekken en geeft recensies over cafés, restaurants, winkels etc. Veel bedrijven zijn nog bezig om de mogelijkheden van Foursquare en Facebook te ontdekken. Foursquare biedt gebruikers namelijk een reden om een bedrijf of plaats te bezoeken.

Het gebruik wordt steeds populairder en dit wordt bevorderd door de gigantische opkomst van smartphones die het delen een stuk eenvoudiger maken. Toch zijn er nog veel mensen bang om hier gebruik van te maken. Zo sprak ik laatst een ondernemer die opmerkte: ”Ik zet toch ook geen advertentie in de Telegraaf, wanneer ik een week niet thuis ben met als onderschrift mijn adres…”. Veel potentiële gebruikers vrezen dat ongure types hun locatiegegevens gaan misbruiken. Maar is deze angst wel terecht?

Uit een eerder onderzoek van Webroot blijkt dat bijna een kwart van de social media gebruikers te maken heeft gehad met een phishingpoging om hun online-identiteit te achterhalen. Vaak is dan het doel om de wachtwoorden via sociale netwerken te stelen. Maar ook is bijna het zelfde aantal gebruikers besmet geraakt met malware via sociale netwerken. Zijn deze gelijke cijfers soms toeval …?



Velen weten dus dat er een risico dreigt bij het onbewust gebruiken van sociale netwerken en toch blijven zij onveilig gedrag vertonen. Onbekenden zou ik bijvoorbeeld nooit accepteren bij een vriendschapsverzoek, maar bijna een derde van de gebruikers doet dit wel…

Het gebruik van de locatiediensten is leuk, maar wees bewust van de risico’s. Je hoeft namelijk niet alles te delen en je kan zelf instellen of je je “check-ins” ook op Twitter of Facebook wil laten zien. En als je nu alleen bekenden in je “vrienden” netwerk hebt, zal het risico beperkt blijven… Tenminste als het echte vrienden zijn ;)




donderdag 6 oktober 2011

Steve is dood, lang leve Steve!

Door: Pieter Remers

Steve is niet meer, hij overleed vannacht op 56 jarige leeftijd. We wisten dat dit eraan zat te komen en toch komt het nieuws altijd hard binnen. Maar wie is de man die de wereld aan zijn voeten kreeg met Apple?

Sommige mensen vereerde Steve Jobs als een god, andere verafschuwde hem door de legendarische verhalen over zijn grootse woedeaanvallen en slechte gedrag.




Toch is het moeilijk te geloven dat een man verantwoordelijk is geweest voor een revolutie in de computerindustrie in de jaren zeventig en tachtig (met de Apple II en de Mac), in animatiefilms in de jaren negentig (met Pixar), in digitale ...muziek begin deze eeuw (met de iPod en iTunes) en de mobiele telefonie de afgelopen vijf jaar (iPhone).

Eind dit jaar zou de enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs verschijnen dat
Walter Isaacson, met Job’s volledige medewerking schreef. Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken gevoerd met Jobs zelf, zijn familie, vrienden, maar ook met collega's bij Apple en zijn concurrenten. Hierdoor beschrijft hij een realistisch beeld van de mens Steve Jobs.

Jobs werkte volledig aan dit boek mee, maar hij vroeg geen enkele zeggenschap over wat erin zou komen te staan. Hij wilde het zelfs niet eens lezen voordat het in de winkel zou komen te liggen.

Naar aanleiding van het overlijden van de voormalig Apple-frontman heeft Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum laten weten dat de autobiografie van Jobs eerder verschijnt dan gepland.

Al op 24 oktober a.s. zal het boek wereldwijd te verkrijgen zijn en ik kan niet wachten… Even een nieuw kerstcadeautje verzinnen…


Steve bedankt! We zullen je missen!





dinsdag 4 oktober 2011

Wauw, de iPhone 5 GS!

Door: Frank Mulder

Binnenkort komt ie op de markt, de langverwachte iPhone 5!

Vele mensen zitten erop te wachten en nog meer mensen zijn nieuwsgierig en kijken vol verwachting uit naar de lancering en de eerste officiële foto's. Wanneer een grote groep mensen ergens op zitten te wachten en nieuwsgierig zijn naar wat komen gaat, dan worden de cybercriminelen ook wakker.

Vandaag ontving ik onderstaande email van news@apple.com, althans daar lijkt het op.





Wat mij direct opviel was de link achter de plaatjes in de email:



Zoals te zien is verwijst de link naar een iPhone5GS.gif.exe bestand. Dubbele extensie en de laatste extensie is ".exe": ALARM!

Toch even het bestand (op een veilige manier) gedownload. Don't try this at home!

Vervolgens aangeboden aan
VirusTotal. Wanneer je een bestand upload naar deze website zal het door 40 verschillende antivirus scanners gescand worden. Het resultaat was ook alarmerend: 55% van de scanners detecteert in dit bestand malware!



Heb jij dezelfde mail ontvangen en op een van de foto's geklikt? Dan is de kans groot dat je PC nu geïnfecteerd is met malware. Laat je computer dan scannen door een online scanner zoals bijvoorbeeld de Panda ActiveScan.