woensdag 18 december 2013

Er liep net een man door de straat met alleen een kerstmuts op!!!

Wat is dit nu weer?

Het duurde even maar er is weer een Facebook “spel” gaande. Het afgelopen jaar hadden we hier al mee te maken. Maar toen was het uitgangspunt een “goed doel” Pink Ribbon.

Vrouwen plaatste toen massaal berichtjes plaatste op Facebook over een vakantiebestemming en / of drankgebruik. De uitleg daarvan tref je hier: Vrouwen massaal op vakantie!? en hier: Zijn alle vrouwen aan de drank?!

Nu zie je regelmatig een vreemde zin voorbijkomen die totaal niet past bij die betreffende vrienden. De mogelijke zinnen:

1) “Ik geef toe ik draag herenondergoed/ damesondergoed!!"
2) “Ik ben stiekem Justin Bieber fan!!”
3) “Ik heb vandaag een politieagent schofterig uitgescholden!!”
4) “Ik ben vandaag bij de Mac in kots uitgegleden!”
5) “Er liep net een man door de straat met alleen een kerstmuts op!!!”

Wanneer je op een dergelijk bericht reageert met een opmerking of een “like” krijg je onderstaand bericht en “moet” jezelf ook een vreemde zin posten.

“Hallo, je bent in de val gelokt, dit is een spel. Omdat je op mijn status reageert of hem geliket hebt, moet je één van de volgende zinnen op je profiel zetten: ‘Ik draag graag herenondergoed/damesondergoed!!’, ‘Ik ben stiekem fan van Justin Bieber!!’, ‘Ik heb vandaag een politieagent schofterig uitgescholden!!’, ‘Ik ben bij de Mac in de kots uitgegleden!’, ‘Er liep net een naakte man door de straat met alleen een kerstmuts op!!!’. Maar niks verklappen he?”
Veel plezier!!!

donderdag 12 december 2013

Dit kun je niet laten lopen!

Wauw! Een nieuwe iPad voor € 18,- 


Na een wat langere werkdag zat ik eindelijk op de bank met de voetjes omhoog om eens even het nieuws door te nemen. Op de site van De Gelderlander (had ook een andere site kunnen zijn) zag ik de volgende advertenties:


Deze advertenties worden aangeboden door Ligatus en staan dus niet alleen op de website van De Gelderlander, maar ook ING, Ziggo, KPN, Eneco en de Staatloterij behoren tot hun klanten kring.

Een nieuwe iPad verkocht voor € 18,-. Gelijk schoten er twee dingen door mijn hoofd: “Ik wil nog wel het dubbele betalen!” en “Dit kan niet waar zijn!”. Om beide gedachten een kans te geven ging ik even op onderzoek uit. 

Klik!

Door op de advertentie te klikken kom je op de volgende pagina: 



Tja, ik wil ook wel weten hoe ik 95% bespaar op een iPad of iPhone. Heb ik we zelf niets aan dan kan ik grof geld verdienen door het door te verkopen! In de “blogpost” heeft de zogenaamde schrijfster dezelfde gedachten: “Dit kan niet waar zijn, dit moet ik onderzoeken!” . Vervolgens doet ze uitgebreid uit de doeken dat het echt werkt. Ik kan niet wachten…. 



Ze geeft zelfs aan dat als ik op “onze exclusieve link” link klik ik dezelfde korting krijg. Huh? Ze schrijft een blog in de ik-vorm en opeens heeft ze het over “onze link”. Werkt zij soms voor….? Bestaat zij eigenlijk wel…?

Lezerreacties

Onder aan de post staan de volgende “lezerreacties”:


Verschillende personen geven positieve reacties. Dat moet dus allemaal wel kloppen, toch? Toch? Eens even klikken op een van de profielen; Nigel. Er gebeurd niets. Reginald. Weer niets. Glyn. Ook niets. Eens reageren op een van de reacties om te kijken of dat wel gaat. Weer gebeurd er niets. Niets blijkt te werken; de Home-knop niet, de social media knoppen rechtsboven niet. De “Vind ik leuk”-links niet. Niets! Nou ja, de links naar MadBid natuurlijk wel ;)

Lees eens de echte gebruikerservaringen op bijvoorbeeld Tros Radar of op Fok. Op deze laatste wordt ook kort aangegeven hoe het werkt. Je moet eerst credits kopen om te kunnen bieden. Elk bod kost een of meerdere credits en wanneer je een bod doet is dit altijd 1 cent hoger dan het voorgaande bod. 

Terug naar de "blogpost" Dit is dus een 100% advertentie die er uitziet als een “eerlijke” gebruikers ervaring. Pure misleiding dus. 

Kortom; als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn. Lees goed, denk goed na en double check bij twijfel. 

Niets is wat het lijkt.

woensdag 11 december 2013

Buzzwords van 2013

De meest gebruikte woorden in LinkedIn profielen

Door: Frank Mulder

Het jaar 2013 loopt weer ten einde dus verschijnen er weer de bekende jaaroverzichten, zo ook van LinkedIn. De onderstaande infographic toont de meest gebruikte "buzzword" in LinkedIn profielen. 

Wereldwijd is het woord "responsible" het meest gebruikt in LinkedIn profielen. Op enige afstand gevolgd door "strategic". Ondanks dat alleen de Engelstalige profielen geanalyseerd zijn, is ook gekeken naar de meest gebruikte worden in bepaalde landen. In de meeste landen was sprake van een en dezelfde top 3: "responsible", "strategic" en "effective".

Ondanks deze overeenkomsten waren er ook een aantal uitzonderingen: zo is Nederland het enige land waar het woord "sustainable" in de top 10 staat.


dinsdag 22 oktober 2013

"Hallo, mag ik in uw boodschappentas kijken?"

Wat als u merkt wat de Bonuskaart allemaal doet?

Door: Frank Mulder

Op een dag liep ik de supermarkt uit nadat ik zojuist de wekelijkse boodschappen had gedaan. "Goede morgen meneer, we zijn bezig met een klantenonderzoek en zouden graag wat gegevens van u noteren". Nog in gedacht van wat ik die middag allemaal zou gaan doen zeg ik "uuuh ja, dat is goed". Vervolgens laat ik mijn gegevens achter. "Wij zijn ook geïnteresseerd in de aankopen die individueel gedaan worden om zo onze dienstverlening te verbeteren door ons assortiment aan te passen aan uw koopgedrag.". Zonder aarzelen geef ik de kassabon af en laat deze kopiëren. Er volgt nog een "Bedankt voor de medewerking en graag tot ziens". 

Maandagavond kom ik uit mijn werk en die dag zorgt mijn vrouw voor het eten. Nog voor ik iets kan zeggen roept ze "Kun je nog even naar de supermarkt, je bent de mix voor de macaroni vergeten!". Met enige tegenzin spoed ik mij naar de supermarkt en vind snel wat ik nodig heb. Gelukkig, de rij bij de kassa is kort, dan ben ik weer lekker snel thuis. "Goede avond meneer Mulder, Ik dacht zaterdag al dat u de macaroni mix vergeten was! Fijne avond". Enigszins verbaasd loop ik naar mijn auto en mijn gedachten dwalen al weer snel af bij het horen van de muziek op de radio. 

In de maanden die volgen is de vriendelijke meneer nog altijd bezig met zijn klantenonderzoek en laat ik elke keer gewillig mijn kassabon scannen. 

Verjaardag

Op mijn verjaardag ontvang ik een felicitatie van de supermarkt waar ik regelmatig kom. Vreemd, hoe weten ze dat.... natuurlijk, ik heb zelf mijn geboortedatum afgegeven voor het klantenonderzoek. Per e-mail had ik de dag ervoor al de laatste aanbiedingen ontvangen voor mijn "verjaardagsfeestje". Erg attent van die supermarkt, zeker omdat mijn favoriete bier in de aanbieding blijkt. Tevens ontvang ik bij aankoop van 2 zakken chips de derde helemaal gratis. En ook de bitterballen (altijd een succes op mijn feestje) blijken in de aanbieding! Het lijkt wel of ze weten hoe ik mijn verjaardag vier. Het zal wel toeval zijn.... toch?

Snel de boodschappen doen voor het verjaardagsfeest, de aanbiedingen gelden vandaag nog. Eigenlijk was ik gisteren al jarig, maar zoals gewoonlijk vier ik mijn verjaardag in het weekend. Een verjaardagsfeestje op vrijdag is nu eenmaal praktischer (lees, “De volgende dag vrij.”).

"Meneer Mulder, nog gefeliciteerd met uw verjaardag gisteren. Zo te zien gaat u het nog vieren? Veel plezier" in de tussen tijd heb ik zoals gewoonlijk mijn kassabon weer laten kopiëren. Het is inmiddels al zo gewoonlijk dat ik vrijwillig op die meneer afstap om mijn bon te af te geven. 
Nog even snel naar de Gall & Gall want een paar vrienden drinken af en toe nog een glaasje whisky. Ik ben zoekende naar de fles die ik op de site heb gezien als de jongeman achter de toonbank mij te hup schiet; “Johnnie Walker Double Black staat links van u meneer Mulder”. Links staat inderdaad de fles die ik op internet had uitgekozen. “Hoe weet u dat ik deze fles zocht?” breng ik verbaasd uit. “Het is toch diegene die u zoekt?” antwoord de jongeman vriendelijk. “Ja” mompel ik in mezelf. 

Kater

Omdat ik zaterdag met een kater wakker werd heb ik maar besloten om 's-middags naar de supermarkt te gaan, kan ik mee eerst nog eens omdraaien. Nog half versuft loop ik tegen 4 uur de supermarkt binnen. "Laat geworden meneer Mulder?" klinkt het opgewekt. "Huh? hoe bedoeld u?" zeg ik met een nog schorre stem. "Normaal bent u er altijd tussen 9:15 en 9:50. We hadden het niet anders verwacht, mannen van uw leeftijd komen na hun eigen verjaardagsfeestje altijd veel later bij de supermarkt dan normaal". Verbaasd ga ik boodschappen doen. 

Dit verhaal is natuurlijk verzonnen. Het zal u nooit overkomen! U zou deze handelswijze nooit accepteren! Toch? Maar hoe denkt u dat de nieuwe Bonuskaart van de Albert Heijn werkt? Precies op dezelfde manier zoals hierboven omschreven, alleen dan zonder dat u het merkt!  

Gaat u de nieuwe Bonuskaart van Albert Heijn nog activeren?

Deze banner werkt natuurlijk niet ;)


donderdag 17 oktober 2013

Wakker worden!

De verborgen kracht van je LinkedIn netwerk

Door: Frank Mulder

Vele van ons weten dat we sterke en zwakke connecties hebben in ons (LinkedIn) netwerk. Ik heb nu LinkedIn maar even tussen haakjes gezet omdat het ook geldt voor je "off-line" netwerk.

Sterke connecties
Als we echt iets nodig hebben vanuit ons netwerk zijn we geneigd dit te vragen aan onze sterke connecties, familie, vrienden, collega's. Dit zijn de personen die we vertrouwen, die ons wat gunnen en die ons goed kennen waardoor ze weten wat we nodig hebben en bedoelen.

Zwakke connecties
Door ons te focussen op deze sterke connecties vergeten we vaak de kracht van de "zwakke" connecties. Studies hebben uitgewezen dat kans dat je een nieuwe baan vindt via een zwakke connectie 58% groter is dan het vinden van een nieuwe baan via een sterke connectie.
Reden hiervoor is het feit dat we veel meer zwakke dan sterke connecties hebben, net zoals we veel meer "vrienden" hebben dan echte goede vrienden. Echter is er nog een reden; Sterke connecties hebben ook een "zwakte": redundantie. De relaties die we goed kennen, daarvan kennen we vaak ook al een deel van hun netwerk goed, er is een overlap. Niet alleen in personen, maar ook in kennis en informatie.

Slapende connecties
Er is nog een derde groep; de slapende connecties. Denk hierbij aan een goede vriend van vroeger, een klasgenootje waar je jaren lang alles mee gedeeld hebt of bijvoorbeelde die medestudent die in hetzelfde studentenhuis woonde een waarmee je vele kroegen hebt bezocht. Kortom, de sterke relaties van "vroeger"; Deze mensen kende ons destijds goed, gunde ons alles en vertrouwde ons volledig.
Het voordeel van deze slapende connecties is dat ze vaak hun eigen netwerk hebben opgebouwd. Ze hebben destijds gekozen voor een andere school of vervolgopleiding, zijn verhuisd of de vriendschap is verwaterd. Ze hebben een andere vriendenkring en zakelijk netwerk opgebouwd, daar liggen kansen als je oude tijden laat herleven.

Maak ze wakker!


Deze blogpost is gebaseerd op de Engelstalige blog Finding the hidden value in your network.

donderdag 1 augustus 2013

Training op Koninklijke locatie


Social media Inspiration Party


Je ontkomt er bijna niet aan: contacten onderhouden op LinkedIn, foto’s plaatsen op Facebook en berichten delen via Twitter. Maar wat kunnen social media nu precies voor YveY Events & Hospitality  en Label Hospitality betekenen?

Ons bedrijf, De Gesprekspartners, helpt organisaties dagelijks meer inzicht te krijgen voor het toepassen van social media in de bedrijfsvoering. Dit doen we in interactieve sessies waarin de deelnemers direct meedenken in een strategie en hun persoonlijke ervaringen delen. Des te meer partijen er aanwezig zijn tijdens zo’n sessie, des te groter de interactie en feedback. 

YveY en Label zijn lang niet de enige die worstelen met de vraag hoe om te gaan met social media, want social media hebben veel veranderd: de manier waarop mensen hun ervaringen delen, producten en diensten vinden en hoe ze hun tijd en geld besteden. Waarom dan ook niet haar partners die met dezelfde vragen rondlopen hierbij betrekken. Maison van den Boer en horecapersoneel leverancier &Co bijvoorbeeld, zij proberen hun aanwezigheid op social media ook te versterken. Daarnaast zijn er ook partners en relaties die uitermate succesvol gebruik maken van social media, en daar kan je van leren. Neem bijvoorbeeld voetbalclub Ajax en de Amsterdam ArenA. Ajax is niet alleen voor de derde keer op rij landskampioen van de eredivisie geworden, zij zijn ook al jaren landskampioen op Facebook met meer dan 700.000 volgers. Een reden te meer om hen uit te nodigen om mee te denken in de juiste online-profilering. 

Op dinsdag 23 april was het zo ver, wij waren als spreker te gast op de “Social Media Inspiration Party” van YveY Events & Hospitality en Label Hospitality. En wat is een mooiere locatie om inspiratie te krijgen dan in de Koninklijke loge van de Amsterdam ArenA. Met een enthousiaste groep van +/- 20 personen hebben we een vruchtbare middag gehad waarin de volgende punten naar voren kwamen:

• Wat zijn social media nu eigenlijk
• Waarom zou je social media zakelijk gebruiken
• Welke social media werken goed de evenementen- en cateringbranche
• Hoe kan je de juiste doelgroep via social media aanspreken
• Hoe ga je om met veiligheid en privacy
• Hoe krijg je meer zichtbaarheid met social media
• Hoe meet je de resultaten van social media activiteiten

Waar alle deelnemers van overtuigt zijn geraakt tijdens deze middag is, dat het gebruik van social media is geen doel op zich is. Het is een middel om (potentiële) gasten te betrekken bij de organisatie en op een eenvoudige manier met ze te  communiceren. 

Alleen al het feit dat YveY Events & Hospitality en Label Hospitality niet alleen haar medewerkers, maar ook haar zakenrelaties wil betrekken in de achterzijde van de organisatie is toe te juichen. Sterker nog in het kader “Vermenigvuldig door te delen” is dit een grote stap naar een succesvolle aanwezigheid op social media.

De eerste echte stappen voor het inzetten van social media zijn gezet voor Toren in Amsterdam. Sinds juni van dit jaar exploiteert YveY Events & Hospitality samen met Quietly van Tom Ryan de oude Shell-toren aan het IJ in Amsterdam. In plaats van een website, is er gekozen om alle communicatie te laten verlopen via een Facebook-pagina (www.facebook.com/torenamsterdam) en met succes. In de afgelopen maand heeft de pagina al meer dan 1.400 fans weten te verzamelen en dit aantal groeit met de dag!

Het is altijd leuk om te zien dat een training z’n vruchten afwerpt en de deelnemers met volle enthousiasme de stof in praktijk brengen.

dinsdag 23 juli 2013

Wat gebeurt er in één minuut op het internet?

Elke minuut worden er 20 identiteiten gestolen!


Tijdens het maken van een bewustwordingstraining kwam ik de onderstaande infographic van Intel tegen. Er staan en aantal leuke weetjes in maar ook een aantal interessante cijfers. Zo worden er elke minuut 20 identiteiten gestolen en 135 pc's geïnfecteerd met een botnet.

Die training is dus niet voor niets ;)


zondag 12 mei 2013

Facebook lidmaatschapsgeld?

Moeten we nu echt gaan betalen voor Facebook? 



Vandaag kwam ik er weer een tegen; een "officieel" bericht van Facebook, het was zelfs op televisie geweest! Dan moet het wel waar zijn, toch? NEE dus!

Het onderstaande bericht verscheen op mijn tijdlijn omdat een van mijn vrienden voor de zekerheid toch maar even gedaan had wat er gevraagd wordt:


Waarom zou Facebook jouw vragen om iets op je tijdlijn te plaatsen zodat het gebruik ervan gratis blijft? Zou het als niet logischer zijn dat ze het omgekeerd juist zouden willen; dat jij iets op je tijdlijn plaats om aan te geven dat je betaald hebt? Dat zou je vrienden stimuleren om ook te betalen, toch? 

Daarnaast heeft Facebook vast wel een grafisch ontwerper in dienst die er een mooier en kwalitatief beter plaatje van zou maken, dank je niet? 

Tevens verdient Facebook al genoeg aan jou... ;)

Kortom, het is weer een volgende poging om een nutteloos bericht zoveel mogelijk te laten delen... Niet doen dus, alsjeblieft. 

dinsdag 7 mei 2013

10 jaar online netwerken

LinkedIn is 10 jaar geworden, gefeliciteerd!


Afgelopen zondag (5 mei) vierde LinkedIn haar 10 jarige bestaan. sindsdien zijn er verschillende overzichten op internet verschenen. Twee vielen mij op en wil ik daarom graag met jullie delen:

De eerste is een presentatie die laat zien hoe we website door de jaren heen is veranderd:

De tweede is een interactieve inforgraphic met vele links naar foto's en aanvullende informatie. Leuk om eens doorheen te scrollen. Klik op de onderstaande afbeelding om de infographic te openen. 



maandag 8 april 2013

Vacature


Ervaren freelance Acquisiteur / Telemarketeer

Wij zijn op zoek naar een ervaren freelance acquisiteur / Telemarketeer. Wij hebben een uitdagend project waar voor gebeld kan gaan worden. Het gaat in eerste instantie om 2 - 4 uur per week. Bij gebleken geschiktheid kan dit uitlopen tot meer uren per week. 



De opdracht betreft koude acquisitie met als doel het maken van kwalitatief goede afspraken voor de buitendienst van De Gesprekspartners. Op basis van vooraf gedefinieerde bellijsten en met een duidelijke doelstelling van product en dienst krijg je alle vrijheid succesvol te zijn. Uiteraard kun je in het verloop van de werkzaamheden rekenen op alle ondersteuning en bijsturing vanuit De Gesprekspartners. Dit lichten wij graag verder toe in een persoonlijk gesprek.  

Wat vragen wij van jou?

        Een bewezen track-record van sterke resultaten in uiteenlopende markten.
        Zeer goed in de Nederlandse taal (woord en geschrift).
        Goed zelfstandig (thuis) kunnen werken.
        Mogelijkheid om thuis een rustige omgeving te creëren om te bellen.
        Flexibel in je tijd.
        Je bent in het bezit van een VAR verklaring.
        Je hebt een goede telefoonstem.
        Je bent vriendelijk.

Aanbod: Wij bieden een uitstekende vergoeding die past bij de functie plus een extra bonusregeling voor behaalde resultaten.

Geïnteresseerd? 
Dan ontvangen wij graag je motivatie met CV! Je kunt je sollicitatie mailen naar: info@degesprekspartners.nl

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


vrijdag 5 april 2013

INSPIRATIESESSIE | STARTEN MET SOCIAL MEDIA











Wat hebben social media mij zakelijk te bieden?

U ontkomt er bijna niet aan: contacten onderhouden op LinkedIn, foto’s plaatsen op Facebook en berichten delen via Twitter. Maar wat kunnen social media nu precies voor uw organisatie betekenen?

Op donderdag 18 april aanstaande organiseert De Gesprekspartners voor ondernemers, managers en marketingmedewerkers de inspiratiesessie: Starten met social media

Social media hebben veel veranderd: de manier waarop mensen hun ervaringen delen, producten en diensten vinden en hoe ze hun tijd en geld besteden. Social media bieden u een unieke kans om eenvoudig met uw doelgroep te communiceren.

Tijdens de inspiratiesessie: Starten met social media zal Pieter Remers, mede-eigenaar en oprichter van De Gesprekspartners, u kennis laten maken met de grootste sociale netwerken van dit moment en hoe u hier zakelijk van kunt profiteren.

Pieter Remers spreekt vol passie en enthousiasme voor organisaties, ondernemers en professionals tijdens congressen, events en netwerk bijeenkomsten.

U krijgt antwoord op de volgende vragen:


Wat zijn social media?

Waarom social media gebruiken?
Welke social media werken goed voor uw branche?
Hoe vind u uw (potentiële) klanten via social media
Hoe vergroot u zichtbaarheid met social media?
Hoe meet u de resultaten van uw activiteiten?


Datum:   Donderdag 18 april 2013
Plaats:     De Gesprekspartners
                 Fahrenheitstraat 18
                 6662 PZ Elst

Tijd:        19:00 - 22:30 uur (ontvangst vanaf 18:30 uur)
Prijs:       € 49,- (ex. btw) per persoon


vrijdag 22 maart 2013

De verkorte URL is handig, maar is deze ook veilig?

De analyse van een verdachte URL is niet moeilijk.

Door: Frank Mulder

Vooral de Twitteraars onder ons zullen het wel kennen, de verkorte URL's. T.co, bit.ly, TinyURL, goo.gl, fb.me, tr.im, bit.ly, owl.li en dlvr.it zijn enkele voorbeelden van diensten die een URL omzetten in een zo kort mogelijke URL. Handig voor de verzender, je houdt immers meer karakters over voor je eigen boodschap. Maar wat als je zo'n verkorte link tegenkomt / ontvangt...? Klikken! Dat is de eerste gedacht van bijna iedereen, onafhankelijk van de inhoud van het bericht.

Neem het onderstaande, waarschijnlijk zeer herkenbare, bericht:


Bij mensen die werkzaam zijn in de ICT security zal dit genoeg alarmbellen doen rinkelen; zij zullen niet op de verkorte URL klikken, ... toch?

Wanneer je een verkorte URL niet geheel vertrouwd is dit een interessante blog. Ondanks dat de tweede helft ervan echt voor de techneuten is, is de eerste helft interessant voor iedereen die met een PC werkt. Middels een aantal stappen kun je namelijk eenvoudig controleren wat er achter de verkorte link schuil gaat.

Verkorte URL's omzetten
De eerste stap is het achterhalen van de daadwerkelijke URL die je uiteindelijke gaat bezoeken als je op de verkorte link klikt. Hiervoor zijn een aantal sites die een ingekorte URL terugvertalen naar de achterliggende URL:

http://unshorten.it/
http://longurl.org/
http://unshort.me/
http://www.unshorten.com/

Wanneer je een verkorte URL via een van bovenstaande sites hebt omgezet naar de oorspronkelijk URL is het zaak deze eerst nader te bekijken. Middels een paar tips kun je snel bepalen hoe betrouwbaar een URL is. Onthoud wel; bij twijfel niet openen!

URL's
Om een URL te analyseren moet je weten hoe een URL eruit kan zien. In het algemeen zijn URL's als volgt opgebouwd:

protocol://gebruikersnaam:wachtwoord@host:poort/resource

Voorbeeld:


In dit voorbeeld wordt de pagina LinkedIn van de website www.degesprekspartners.nl geopend en wordt er aangemeld met de gebruikersnaam frank en het wachtwoord geheim. Afhankelijk van de browser die je gebruikt zal de genoemde pagina van onze website worden geopend. 

Misleiding
Wanneer je klikt op de bovenstaande voorbeeld link, zal onze website gewoon geopend worden zonder enige melding. Kortom, alles voor het @-teken wordt genegeerd wanneer dit niet geaccepteerd wordt door de website. 
Dus als we voor het @-teken iets plaatsen om de gebruiker te doen geloven dat hij op een betrouwbare site uitkomt, zal deze eerder geneigd zijn hier op te klikken. Neem de volgende link:


Ook hier geldt weer dat niet alle browsers deze link zullen openen, maar er zijn er genoeg die "gewoon" de website van De Gesprekspartners zullen openen.
Het probleem in dit voorbeeld zit natuurlijk in het begin. Gebruikers zien als eerste (en kijken meestal niet verder dan) http://bankieren.rabobank.nl. Dat ziet er vertrouwd uit dus KLIKKEN maar!

Vervang in de voorbeelden onze website met een malafide site (dat is wat cybercriminelen doen) en je computer raakt geïnfecteerd of je zit op een andere website dan je denkt, met alle gevolgen van dien. Tevens kan ik je garanderen dat cybercriminelen heel creatief en "professioneel" zijn in het misleiden van gebruikers. Je bent gewaarschuwd...

De genoemde blog bevat meer (technische) informatie voor de liefhebber.

Advies
In het algemeen zou ik adviseren om URL's waarin een gebruikersnaam en/of poortnummer staan niet te openen, tenzij je weet waarom deze erin staan en dat je begrijpt waarom deze erin staan.

Kortom, een verdachte verkorte URL om laten zetten naar de oorspronkelijke URL en deze even goed bekijken alvorens deze te openen. Kan een hoop ellende voorkomen.

Deze blog van Frank Mulder is eerder gepubliceerd op de blog van Panda Security.

woensdag 13 maart 2013

Facebook-blauw past bij jou!

Facebook is Facebook, geen kleurboek


Door: Frank Mulder


Geloof mij, Facebook-blauw past bij jou! Waarom? Simpelweg omdat blauw de enige kleur is van Facebook, er bestaat geen roze, zwarte, rode, gele of pimpelpaarse met witte stippen Facebook.

Al enige tijd gaan er bericht rond dat vrienden hun Facebook in een andere kleur hebben gezet, bij voorbeeld in het zwart:



Zoals in het begin aangegeven is het onmogelijk om je Facebook via een app in een andere kleur te tonen. Waarom wordt deze app dat aangeboden vraag je je dan af. Het antwoord is simpel; er zijn mensen die er geld mee verdienen.

Na het installeren van de app wordt je gevraagd een online enquête in te vullen om zo de nieuwe kleur te activeren. Uiteraard wil je de nieuwe kleur zien, dus invullen die enquête. Doordat jij de enquête invult ontvangt de ontwikkelaar van de app een commissie, een ingevulde enquête bevat informatie en informatie is geld waard.

Maar helaas, na het invullen van de enquête wordt de nieuwe kleur nog niet getoond, je hebt namelijk nog niet genoeg gedaan om dat app te activeren. Er wordt je gevraagd nog een enquête in te vullen...enz. enz. Uiteindelijk heb je een aantal enquêtes ingevuld en nog steeds geen andere kleur.

Naast de verspilde tijd hebben sommige enquêtes ook om persoonlijke informatie gevraagd, ik hoop niet dat je die hebt ingevoerd.... informatie is geld waard, jouw informatie waarschijnlijk ook.

Wat te doen als je de app toch geïnstalleerd hebt? 


Verwijderen uit je Facebook app's; klik op het kopje APP in de linker kolom van de Facebook-pagina. Er zal een lijst verschijnen met de apps die je geïnstalleerd hebt. Klik op het potloodje voor de app die je moet verwijderen en selecteer App verwijderen in het menu dat verschijnt. Verwijder tevens de status update die de app mogelijk op je timeline heeft geplaatst.

Voor de zekerheid raad ik je aan om je computer  eens goed en volledig te scannen met een antivirus scanner. je kunt dit ook met een online scanner doen van een andere leverancier dan die van je geinstalleerde antivirus programma, een second-opinion scan als het ware.


dinsdag 5 februari 2013

"Starten met social media voor Retail"


De Gesprekspartners verzorgt seminars voor KvK Centraal Gelderland


Door de explosieve groei van social media zijn er vele manieren bijgekomen om contacten aan te gaan en te onderhouden. Maar wat zijn social media nu precies en hoe kunt u als retailer deze netwerken slim inzetten?

Op maandag 4 maart  aanstaande organiseert Kamer van Koophandel Centraal Gelderland in samenwerking met De Gesprekspartners een seminar waarin het onderwerp social media centraal staat.

Starten met social media voor Retail

U kunt deze avond de volgende onderwerpen verwachten:

Gebruik social media: LinkedIn, Twitter en Facebook 
Hoe zit het met de toepasbaarheid voor uw bedrijf?
Voor welke doelgroep is dit nuttig en voor welke niet?
73% van de Nederlanders heeft een profiel op een social media platform
Dit zijn uw klanten, uw relaties, uw medewerkers.
Daarom is het belangrijk om het onderdeel te maken van uw bedrijfsstrategie.
Social media zorgt voor grotere bekendheid van uw bedrijf

Datum en tijdstip:   Maandag 4 maart 2013 van 19.30 tot 22.30 uur 
Kosten:    € 35,- p.p. geen btw verschuldigd 
Locatie:    KvK Kronenburgsingel 525 te Arnhem



donderdag 31 januari 2013

maandag 28 januari 2013

Beatrix gebruikt voor virale marketing

Reclamemakers haken massaal in op de troonafstand

Door: Pieter Remers


Vandaag om 17.00 uur maakte de RVD bekend dat Koningin Beatrix 's avonds een toespraak op televisie en radio zou geven. Speculaties alom, maar al snel was iedereen ervan overtuigt dat het stokje zou worden overgedragen aan Kroonprins Willem-Alexander.

Omroepbazen en televisie-makers zijn hier al jaren op voorbereid, enkel het moment was onduidelijk. Maar waren reclamemakers hier ook op voorbereid? Hadden zij ook al jaren lang een aantal ideeën en concepten op de plank liggen? Of zijn onderstaande voorbeelden pas vandaag van de tekentafel gekomen? 

Hoe dan ook ze gaan als een speer over social media.






































































































































































































Welke vind jij het leukst?