donderdag 17 oktober 2013

Wakker worden!

De verborgen kracht van je LinkedIn netwerk

Door: Frank Mulder

Vele van ons weten dat we sterke en zwakke connecties hebben in ons (LinkedIn) netwerk. Ik heb nu LinkedIn maar even tussen haakjes gezet omdat het ook geldt voor je "off-line" netwerk.

Sterke connecties
Als we echt iets nodig hebben vanuit ons netwerk zijn we geneigd dit te vragen aan onze sterke connecties, familie, vrienden, collega's. Dit zijn de personen die we vertrouwen, die ons wat gunnen en die ons goed kennen waardoor ze weten wat we nodig hebben en bedoelen.

Zwakke connecties
Door ons te focussen op deze sterke connecties vergeten we vaak de kracht van de "zwakke" connecties. Studies hebben uitgewezen dat kans dat je een nieuwe baan vindt via een zwakke connectie 58% groter is dan het vinden van een nieuwe baan via een sterke connectie.
Reden hiervoor is het feit dat we veel meer zwakke dan sterke connecties hebben, net zoals we veel meer "vrienden" hebben dan echte goede vrienden. Echter is er nog een reden; Sterke connecties hebben ook een "zwakte": redundantie. De relaties die we goed kennen, daarvan kennen we vaak ook al een deel van hun netwerk goed, er is een overlap. Niet alleen in personen, maar ook in kennis en informatie.

Slapende connecties
Er is nog een derde groep; de slapende connecties. Denk hierbij aan een goede vriend van vroeger, een klasgenootje waar je jaren lang alles mee gedeeld hebt of bijvoorbeelde die medestudent die in hetzelfde studentenhuis woonde een waarmee je vele kroegen hebt bezocht. Kortom, de sterke relaties van "vroeger"; Deze mensen kende ons destijds goed, gunde ons alles en vertrouwde ons volledig.
Het voordeel van deze slapende connecties is dat ze vaak hun eigen netwerk hebben opgebouwd. Ze hebben destijds gekozen voor een andere school of vervolgopleiding, zijn verhuisd of de vriendschap is verwaterd. Ze hebben een andere vriendenkring en zakelijk netwerk opgebouwd, daar liggen kansen als je oude tijden laat herleven.

Maak ze wakker!


Deze blogpost is gebaseerd op de Engelstalige blog Finding the hidden value in your network.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten