zondag 29 april 2012

Mijn zakenrelaties zijn ook mensen!

Social media: hints en tips voor bedrijven.



Social media zijn niet alleen een mooi middel om in contact te blijven met vrienden, kennissen, collega’s en familieleden, maar ze bieden voor bedrijven zoveel potentieel dat je er moeilijk van weg kan blijven. De kans is groot dat je klanten actief zijn op social media. Als je nagaat dat bijvoorbeeld Facebook in april 2009 zo’n 200 miljoen gebruikers wereldwijd telde en vandaag de dag, april 2012, al meer dan 900 miljoen! Het wordt voor bedrijven en ondernemers steeds noodzakelijker om via Facebook met (potentiële) klanten te communiceren. Het is echter wel van belang dat je het zakelijk gebruik van social media goed doordacht en gepland aanpakt.

1. Begin eerst met zelf social media te gebruiken.
Oordeel niet voordat je het zelf kent. Maak een privé profiel aan op een sociaal netwerk als  Facebook en ga experimenteren. Zoek vrienden en bekenden op en bekijk hoe zij hier gebruik van maken. Ontdek de mogelijkheden die ze bieden en zoek uit welk kanaal jij prettig vind om te gebruiken. Praat met andere over social media, hoe gaan zij er mee om, hoe ervaren zij het gebruik etc.. Op internet valt er veel te vinden over het gebruik van verschillende social media, verdiep je hier eens in.

2. Maak een scheiding tussen privé en zakelijk gebruik.
Klanten en zakenrelaties zullen niet geïnteresseerd zijn in feestjes die jij bezoekt of foto’s van je laatste vakantie. Dus bedenk goed welke berichten je plaatst die leuk zijn voor vrienden en wat je communiceert aan zakelijke contacten.

3. Schrijf een duidelijk  stappenplan.
Bepaal van te voren wat je als bedrijf zijnde met social media wil bereiken. Is jouw doelgroep wel aanwezig op Facebook, of zitten ze juist meer op LinkedIn? Wat hebben je klanten eigenlijk aan de informatie die je wil  verspreiden?  Betrek ook je medewerkers bij de voorbereiding, vraag input en feedback. Schrijf een plan waarna je te allen tijde kunt teruggrijpen. Een stappenplan en naslagwerk, schrijf het zelf of laat je hierin ondersteunen.

4. Communiceer eerst intern.
Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van je social media doelstelling, maar ook welke informatie er geplaatst gaat worden en wie hier verantwoordelijk voor is.  Als intern alles duidelijk is, stel je je klanten en zakenrelaties op de hoogte. Maak bijvoorbeeld in een nieuwsbrief kenbaar dat je te vinden bent op verschillende netwerksites en wat voor hen de toegevoegde waarde is om je hier te volgen. Vraag je ze te reageren op berichten, ervaringen te delen en je pagina’s aan vrienden door te sturen. 

5. Actie en reactie.
Reageer altijd op berichten van je klanten en vrienden, “tag” mensen en producten op foto’s, zorg voor goede beschrijvingen, zet een bedrijfsfilmpje online etc.. Er zijn echt heel veel mogelijkheden om mensen te betrekken. Maar doe het wel gepland en doordacht, zoals je dit in je plan hebt beschreven. Zo voorkom je fouten of erger spamgedrag

Geen doel, maar een middel! 
Het gebruik van social media is geen doel op zich, het is een middel om met (potentiële)klanten te communiceren. Wees daar van bewust! Social media werken mee aan het succes van je bedrijfsvoering. 

Succes!

woensdag 25 april 2012

Ben jij wel helemaal 100%?

10 Tips voor je LinkedIn Profiel


Door: Frank Mulder


LinkedIn heeft veel te bieden, of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, klant of leverancier. Het is echter wel van belang dat je profiel voor 100% gevuld is, want dan is het vele malen beter te vinden! 


Even een aantal tips:

1. Foto:
Zorg voor een goede, herkenbare en vooral zakelijke foto; “Je maakt nooit een tweede eerste indruk”.
2. Kopregel:

Bedenk hoe jouw doelgroep naar jou gaat zoeken en hoe jij je onderscheid van je concurrenten in de zoekresultaten.
3. Samenvatting:

Omschrijf kort wie JIJ bent, niet wat jouw bedrijf doet, maar wat jij te bieden hebt aan jouw doelgroep.
4. Vaardigheden:

Gebruik steekwoorden die weergeven wat belangrijk voor jou is.
5. Ervaring:

Vermeld zoveel mogelijk informatie over je arbeidsverleden en werkervaring.
6. Opleiding:

Voeg niet alleen je opleiding toe, maar ook cursussen en trainingen.
7. Aanbevelingen:

Vraag aan relaties of klanten om een aanbeveling voor je te  schrijven.
8. Websites:

Kies hier de optie ‘anders’, je kunt dan de naam van de website invullen.
9. Openbaar Profiel:

Je word makkelijker gevonden als je eigen naam in de URL staat.
10. Persoonlijke gegevens:

Hier kun je aangeven waarvoor mensen contact met jou op kunnen nemen.


Er is natuurlijk veel meer mogelijk… Misschien is dit iets voor jou? Klik hier

 Succes met netwerken!!!

dinsdag 17 april 2012

Inspiratie voor je Facebook Timeline

Creatieve profiel- en omslagfoto’s
Zakelijke Facebook pagina’s zijn sinds 30 maart jl.  automatisch overgezet op de nieuwe Timeline. Voor persoonlijke profielen is dit nog niet verplicht en wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk. Dit terwijl ze toch al sinds oktober 2011 bezig zijn met de uitrol ervan. 

Met de Timeline kan je als Facebooker bijvoorbeeld levensgebeurtenissen delen, uit de tijd toen er nog geen Facebook bestond. De Timeline biedt ook opties om bepaalde foto's en berichten meer onder de aandacht te brengen. Veel Facebookers zijn al overgestapt, maar ik zie er ook nog een aantal die maar geen afstand kunnen doen van hun oude profiel. Een ding is zeker, vroeg of laat moet je om… Als je alvast wil over stappen op het nieuwe uiterlijk, dan heb je na het activeren zeven dagen de tijd om de boel te controleren en aan te passen. Zo kun je de zichtbaarheid van je oude berichten aanpassen en eventueel foto's, die nu ineens wel zichtbaar zijn voor je baas, verwijderen.

Veel Facebookers zijn druk bezig geweest met het maken van een mooie omslagfoto. Ik heb hieronder een aantal originele voorbeelden geplaatst ter inspiratie.

O ja, ook de afmetingen zijn veranderd:

Profielfoto moet 180 X180 pixels zijn maar wordt in 125 X 125 getoond.
Omslagfoto moet 851 X 315 pixels zijn.

Veel knutselplezier ;)






vrijdag 6 april 2012

Tussen de bomen het bos weer terugvinden


Zoekmachine optimalisatie LinkedIn Groepen


Het gros van de LinkedIn leden heeft zich wel ingeschreven in een of meerdere groepen. Momenteel zijn er meer dan 1,2 miljoen groepen. Hoe vind ik de meest geschikte groepen voor mezelf? Zijn de groepen waar ik nu lid van ben wel de juiste voor mij? Soms verschilt de beschrijving van een groep van de onderwerpen die er daadwerkelijk worden besproken, hoe kan ik dit makkelijk controleren? Dat zijn een aantal vragen die wij tijdens onze LinkedIn cursussen regelmatig krijgen.

LinkedIn heeft deze week een aantal verbeteringen doorgevoerd in de zoekmachine voor LinkedIn Groepen. Waar voorheen alleen gezocht werd in de titel en de omschrijving van de groep, wordt nu ook gezocht in de conversaties die plaatvinden in de verschillende groepen. Zo kun je nu dus ook groepen vinden waarin voor jouw interessante onderwerpen worden besproken, maar waarvan de titel en/of omschrijving anders doet vermoeden.

Tevens worden in de zoekresultaten je connecties getoond zodat eenvoudig te zien is welke mensen in jouw netwerk deelnemen aan voor jou mogelijk interessante groepen.



















Ook de filtering opties zijn verbeterd. Zo kun je nu ook filteren op netwerk, categorie en  taal.



maandag 2 april 2012

"Kijk, dit doe ik met liefde en plezier!"

Vrijwilligerswerk als de X-Factor!


Door: Pieter Remers


“En een bijbaantje of vrijwilligerswerk vermelden op je LinkedIn-profiel, heeft dat zin…?” Een vraag die we onlangs kregen van een cursist. Natuurlijk heeft dat zin. Waarom zou vrijwilligerswerk niet gelden als werkervaring?

Als je bijvoorbeeld medewerker bent van een administratiekantoor en in je vrije tijd ben je voorzitter van de lokale voetbalclub, dan kun je gerust je leidinggevende vaardigheden toevoegen aan je profiel. Juist door dit soort vaardigheden toe te voegen aan je profiel, word je des te interessanter voor je klanten, relaties en toekomstige werkgevers.

Naar mijn mening heeft het vermelden van vrijwilligerswerk een grote toegevoegde waarde. Stel je bent werkeloos, maar je bent wel actief als vrijwilliger bij een non-profit organisatie, school of zorginstelling. Zou deze inzet niet de doorslag kunnen geven wanneer je ‘concurreert’ met een vergelijkbare kandidaat voor die ene baan? Sollicitanten worden immers constant met elkaar vergeleken.

Hieronder heb ik een paar screenshots geplaatst voor het toevoegen van vrijwilligerswerk:

Ga naar "profiel bewerken" en klik onder het eerste blok op "Gedeeltes toevoegen". 




Onderstaand scherm komt dan naar voren en klik hier op “Toevoegen”












Selecteer "Ervaring in vrijwilligerswerk & liefdadigheidswerk". Klik op "Toevoegen" en vul de velden in die voor jou van toepassing zijn.