woensdag 4 juli 2012

Solliciteren met 140 tekens… Kan dat?

Twittercitatie


Eens per maand geef ik les op het ROC Nijmegen over solliciteren via social media. Een belangrijk terugkerend punt tijdens deze lessen is profilering en uitstraling. Men staat er vaak niet bij stil dat de kans groot is dat een potentiële baas je naam gaat Googlen. Hierdoor komen vaak Facebook-, Twitter- en LinkedIn-profielen naar boven. Zorg dus in een tijd van werkeloosheid, dat je profiel gevuld is voor een goede eerste indruk. De kans is groot dat een van je profielen sowieso wordt bekeken!

Maar wat nu als je wel bewust via social media op zoek wilt gaan naar die nieuwe baan? Hoe doe je dat en wat is verstandig om wel of juist niet te doen?

Is een sollicitatiebrief met bijgevoegd cv nog van deze tijd? Zou de sollicitant 2.0 zich niet beter kunnen aanbieden via Twitter, Facebook of LinkedIn? Kan een tweet dan voldoen aan dezelfde voorwaarden als sollicitatiebrief? Natuurlijk. Als sollicitant moet je altijd opvallen. Je zult moeten aangeven dat jij geschikt bent voor die functie. En dat kan in 140 tekens via Twitter met de hulp van een link naar je Facebook- en / of LinkedIn-profiel.

Denk dan niet aan afkortingen zoals in een contactadvertentie:" erv & zr gemotiv adm medw zkt nwe functie in omg Nmgn 12 jr werkerv Sal indic 44K p.d. besch. #pleaseRT #DTV #Solliciteren #administratie”. Maar wees creatief! Geef in twee korte zinnen aan waarom jij en laat al het overbodige en standaard geneuzel achterwege. “Be to the point”. Geef in 140 tekens aan waarom juist jij moet worden aangenomen. Maak daarnaast gebruik van een link naar je LinkedIn-profiel, zorg wel dat ie volledig en up to date is! Maar je kan ook verwijzen naar een speciaal door jou ontworpen Facebook-pagina.

Er zijn veel organisaties die social media, en vooral Twitter en LinkedIn, gebruiken om vacatures uit te zetten. Via Twitter kun je, d.m.v. de zoekfunctie, de voor jouw relevante vacatures eenvoudig vinden. Voor het bovengenoemde voorbeeld:  #vacature, #administratie #nijmegen.

Maar er zijn meerdere mogelijkheden om je in de kijker te spelen via social media. Maak voor je zelf eens een lijstje met de 10 of meer bedrijven waar je graag zou willen werken. Zoek ze op via Twitter, Facebook of LinkedIn en ga ze volgen. Via deze manier kun je makkelijk vragen stellen en door regelmatig hun berichten te delen de aandacht op jezelf vestigen.

Maak ook gebruik van je eigen netwerk! De korte definitie van solliciteren is namelijk: “laten weten dat je een bepaalde baan graag wilt”. Vraag je netwerk mee te helpen in je zoektocht, kijk of er bekende binnen het door jouw gewenste bedrijf werken. Maar help ook andere in hun zoektocht, want: “Als jij werkt voor je netwerk, werkt jouw netwerk voor jou!”

Vermenigvuldig door te delen

Wil je trouwens echt creatief zijn, denk dan eens aan een sollicitaiefilmpje op YouTube! Kijk maar eens naar dit voorbeeld:


6 opmerkingen:

  1. Olaf de Roos4/7/12 6:58 p.m.

    Goede tips Pieter! Ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Olaf! Leuk dat je mijn blogs leest en ik hoop dat je er iets aan hebt ;)

      Groet,

      Pieter

      Verwijderen
  2. Het kan nog met minder dan 140 tekens. Een (eventueel verkorte) URL naar een sterk profiel (LinkedIn, je eigen webstek, enzovoort) samen met een paar pakkende en actuele steekwoorden kunnen de aandacht trekken van

    headhunters, recruiters en potentiële werkgevers als je een baan wil.

    Al dan niet tijdelijke partners of opdrachtgevers als je freelancer of zzp'er bent.

    Mogelijkheden genoeg met de moderne al dan niet professionele, sociale media. Gebruik ze goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Olantagliano, bedankt voor je reactie, maar die mogelijkheden staan ook in het artikel ;)

      Verwijderen
  3. Ik heb een poosje geleden ook een stukje geschreven over jezelf profileren via sociale media: http://robertlindeboom.nl/profileer-jezelf-via-sociale-media

    Komt wel aardig overeen met bovenstaande advies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je toevoeging Robert, we zitten aardig op een lijn ;)

      Verwijderen