zondag 15 juni 2014

WK Voetbal is voor iedereen interessant

Cybercriminelen scoren graag en veel op het WK!


Nu het wereldkampioenschap voetbal in volle gang is, probeert iedereen hiervan mee te profiteren. Ook de mensen met minder goede bedoelingen zijn actief met het WK in Brazilië bezig.

Misleiden

Alles rond het WK trekt natuurlijk veel aandacht, dus als je snel veel aandacht wilt hebben moet je iets doen met het WK. Cybercriminelen maken hier dus ook misbruik van. Zij willen in korte tijd veel  mensen misleiden om een website te bezoeken,  of beter gezegd om op een link te klikken want van een website is niet altijd sprake.

Te mooi om waar te zijn

Eigenlijk geldt het altijd, maar zeker in gevallen zoals een WK of een andere grote gebeurtenis; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat is dat ook zo (behalve dan die 1-5 tegen Spanje;)). In dergelijke gevallen willen cybercriminelen je alleen maar verleiden om op een link te klikken of bijvoorbeeld een Facebook bericht te "liken".

Malware

Momenteel komen er dagelijks 70 tot 100 nieuwe malafide websites online die een associatie hebben met het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Via malafide of geïnfecteerde websites probeert men malware te installeren of gegevens van je te verzamelen. 
Door Facebook-gebruikers uit te nodigen om op Vind-ik-leuk te klikken worden bepaalde Facebook-accounts gepromoot. Hoe meer vind-ik-leuk's er zijn, des te meer effect zal het verspreiden van een malafide link hebben op dit account.

Phishing en spam

Om dezelfde reden als hierboven aangegeven zal er ook veel phishing en spam verstuurd worden die gerelateerd is aan het WK in Brazilië. Als Nederlanders hebben we het voordeel dat de meeste spam in het Engels wordt verstuurd en daardoor al eerder als spam wordt gezien door vele Nederlandstalige internetters. 

Conclusie

Kortom, als er een gebeurtenis of evenement plaatsvindt waar wereldwijd veel aandacht voor is dan moet je extra alert zijn op het internet en bij het verwerken van je e-mail. Nogmaals, als het te mooi is om waar te zijn, dan zal het wel zo zijn. Heb je opeens een WK ticket gewonnen bij iets waar je je niet voor hebt ingeschreven dan is het zeker te mooi om waar te zijn. Laat je niet verleiden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten