dinsdag 29 november 2011

De wereld van Social Media in 2011

De laatste cijfers in social media land

Wederom een mooie overzichtsvideo met de laatste cijfers uit de wereld van Social Media. In de blogpost van Pieter Remers, “De gemiddelde leeftijd op Hyves is 29 jaar…”, werden de actuele Nederlandse cijfers van oktober al getoond. De video van World of Social Media 2011 biedt een goed moment om wat wereldwijde cijfers op een rijtje te zetten en te actualiseren.



Meer actuele cijfers tref je aan op MarketingFacts.  


maandag 28 november 2011

Alstublieft! Dit bent u!

Uw profiel op een presenteer blaadje


In een voorgaande blog, Goede reis, heb ik aangegeven een blog te besteden aan wat er allemaal te vinden is op social media. In de blog Goede reis hebben we al gezien dat het makkelijk zoeken is naar tweets, maar laten we nu eens bij het begin beginnen.

Voer de naam in van diegene waarvan je meer wilt weten op http://wieowie.nl. Vervolgens krijg je een lijst met onder andere social media sites waarop profielen voorkomen met de ingetypte naam. Het onderstaande voorbeeld toont het resultaat van “Frank Mulder”.











Het heeft soms dus ook voordelen om een veelvoorkomende naam te hebben :).
Op Hyves staan al 25 personen waarvan wordt aangegeven dat ze Frank Mulder heten, van de overige is de achternaam verborgen. Ondanks het verbergen van je achternaam op Hyves kun je dus wel in deze lijst terecht komen. Niet echt verborgen dus…

Op de verschillende sites kun je vervolgens zoeken naar de informatie die je wenst. Het begint pas “leuk” te worden wanneer je informatie van de verschillende sites kunt combineren om zo het profiel samen te stellen.

Het kan zijn dat je op Twitter informatie plaatst die op zich niet belastend is of enige waarde heeft voor iemand anders. Maar wanneer de informatie samengevoegd wordt met andere sites of twitteraars kan het opeens wel waarde hebben.
Zo heb van 1 persoon  van verschillende sites informatie verzameld. Op zich stond er op de verschillende sites alleen geen “waardevolle “ informatie, maar na het combineren van de informatie kon ik een volledige profiel van deze persoon maken.

Op Facebook had deze persoon geen relaties aangegeven, maar zijn vrouw (via andere sites/informatie gevonden) had wel netjes aangegeven wie haar kinderen waren. Een van die kinderen had recent een tweet geplaatst “@<persoon> Gefeliciteerd PA” kortom ik had de dag en de maand waarop deze persoon geboren moest zijn. Op Hyves werd in het publieke profiel aangegeven dat deze persoon 53 jaar is. Kortom de volledige geboortedatum was zo te achterhalen. Op zich is dit nog niet spannend, maar het geeft aan dat op het eerste gezicht onschuldige informatie waardevol kan worden wanneer het gecombineerd wordt. 

Deze persoon was verder ook actief op LinkedIn waar alles zakelijke informatie beschikbaar was, inclusief de BV die hij bezit naast zijn fulltime baan. Adres van deze BV was te vinden op de site hiervan en het bleek zijn thuisadres. Dit werd bevestigd doordat deze meneer RunKeeper gebruikt om zijn hardloopactiviteiten bij te houden. Het begin- en eindpunt van de gelopen rondjes begonnen altijd bij het eerder gevonden adres. Leuk detail, deze persoon is ook zichtbaar op Google StreetView tijdens zijn werkzaamheden in de tuin :). 

Er was nog veel meer van deze persoon te vinden,, klik bij Wieowie maar eens op het tabblad “Foto en video”. Van de door mij gezochte persoon waren onder meer ruim 11.000 privé foto’s op Flickr te vinden. Netjes in categorieën zoals familiebijeenkomsten, kinderen, vakanties en dergelijke. Er was precies te zien wanneer deze persoon waar op vakantie was geweest en welke voorkeuren hij heeft tijdens zijn vakanties.

Dergelijke verzamelde informatie kan voor kwaadwillende bijvoorbeeld gebruikt worden om je identiteit te kopiëren/stelen, maar denk ook dat een toekomstige werkgever dit kan zien.
Kortom, wees bewust van wat je allemaal op de verschillende social media plaats en bedenk goed wat je van jezelf wilt blootgeven op internet. 

Ondanks dat alle genoemde informatie voor iedereen toegankelijk is op internet hebben wij er toch voor gekozen om de privacy van deze persoon te respecteren, iets wat hij zelf ook zou moeten doen. Daarom hebben wij sommige gegevens met opzet aangepast.

donderdag 24 november 2011

Hoezo SOCIALE media...? Pesterijen via internet

De keerzijde van social media


We hebben netwerksites als Facebook, Twitter en Hyves met open armen ontvangen. We surfen eenvoudig en snel op de digitale snelweg en hebben met twee klikken contact met iedereen. Ook kinderen en pubers durven niet meer van huis te gaan zonder mobiele telefoon. Want het mobieltje is ook een standaard attribuut geworden van kinderen en jonge volwassenen. 

Vroeger gaven we nog briefjes van hand tot hand, maar tegenwoordig gaat dat via SMS, WhatsApp, ping en chat, social media dus. Social media zijn voor velen van ons een van de normaalste zaken van de wereld geworden.

Maar scholieren worden steeds vaker het slachtoffer van pesterijen via internet. Veel ruzies tussen scholieren ontstaan op netwersites als msn, hyves, facebook en twitter. Vooral meisjes maken elkaar het leven zuur op internet. Het pesten via social media is doorgaans veel harder dan pesten in het gewone leven, de daders kunnen namelijk gemakkelijk anoniem blijven. Het publiceren van de profielfoto, naam en telefoonnummer van een klasgenootje op bijvoorbeeld een sekssite is zo gebeurt. Hoe ernstig wordt het wanneer er dan de boodschap “Bel mij voor een afspraak” bij wordt geplaatst..? En dit is maar een van de vele voorbeelden.

Pesten is niet strafbaar, tenzij een kind stelselmatig wordt belaagd. In dat geval is er sprake van stalking en kunnen ouders aangifte doen. Ook wanneer het slachtoffer lichamelijk letsel of materiële schade is toegebracht, kan aangifte worden gedaan bij de politie. Er zijn scholen die voorlichting geven over cyberpesten. Word jij of jouw kind via internet gepest? Informeer er dan eens naar bij een van de leerkrachten.

Hieronder de anti-cyberpesten-campagne: DON'T BE A BULLY. LOSER!!!


vrijdag 18 november 2011

Een slimme Facebook-actie

Maar 79 dorpsgenoten en toch 10.000 likes...
Vanochtend las ik een opmerkelijk bericht op Bright.nl. In Zwitserland ligt het bergdorpje Obermutten en dat heeft met een Facebook-actie meer dan 10.000 likes binnengehaald!
Obermutten heeft maar 79 inwoners, 1 kerk en 1 hotel. De burgemeester wilde meer toeristen naar het dorpje trekken. Maar hoe doe je dat? Anno 2011 zet je hiervoor social media in. 

Iedereen die de Facebook-pagina van Obermutten “leuk vind”, wordt uitgeprint en op het activiteitenbord in het dorp opgehangen. Maar het is zo’n groot success geworden dat het activiteitenbord niet groot genoeg was, dus de pulieke ophanging werd uitgebreid naar muren van huizen. De teller staat nu op 11.516 en hiermee heeft het dorpje meer fans dan grote steden als bijvoorbeeld Helsinki. De actie loopt nog steeds en iedereen in het dorp helpt mee.  Heb je geen geld voor wintersport in deze tijd van finaciele crisis, maar wil je toch gezien worden in Zwitserland wordt dan hier fan van Obermutten: Facebookpagina Obermutten… Bedenk wel, hoe je dit thuis uit gaat leggen… “Ik word publiekelijk opgehangen in Zwitserland….”. 


maandag 14 november 2011

De gemiddelde leeftijd op Hyves is 29 jaar…

60 feiten over Hyves, Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube



Op YouTube wordt dagelijks zo’n 13 miljoen uur video geplaatst. Wereldwijd worden er per dag meer dan 200 miljoen tweets verstuurd. En op Facebook zetten we gezamenlijk iedere dag plus minus 250 miljoen foto’s.

Voor het geval je het nog niet in de gaten had; Social media zijn “hot and happening”… In ons land startte de populariteit met Hyves, vervolgens LinkedIn en YouTube en kan je je afvragen onder welke steen je hebt gezeten als je nog niet eerder van Facebook hebt gehoord. Weblog Publishr.nl heeft een lijst samengesteld met 60 interessante, maar zeker ook opmerkelijke en indrukwekkende feiten. Mocht je na deze feiten nog niet genoeg hebben, kijk dan hier voor een overzicht met 61 van de mooiste Social Media infographics!







1.      Hyves heeft momenteel ruim 10,6 miljoen leden
2.      9 ,7 mijoen leden zijn Nederlandse Hyvers
3.      Hyves heeft momenteel 5,8 miljard pageviews per maand
4.      De gemiddelde leeftijd is 29 jaar
5.      48% van de gebruikers is man. 52% van de gebruikers is vrouw
6.      De gemiddelde gebruiker heeft 101 vrienden
7.      Gemiddeld worden er dagelijks 2,2 miljoen krabbels geplaatst
8.      Gemiddeld worden er dagelijks 800.000 foto’s geüpload
9.      Er worden dagelijks gemiddeld 1,3 miljoen prive berichten verstuurd
10.  Dagelijks vinden er gemiddeld 7 miljoen chatberichten plaats







1.      Meer dan 800 miljoen actieve gebruikers
2.      Meer dan 50% van de actieve gebruikers blogt
3.      De gemiddelde gebruiker heeft 120 vrienden
4.      Er zijn meer dan 900 miljoen (!) objecten waar interactie plaats vindt 
5.      De gemiddelde gebruiker is ‘connected’ met 80 community pages, groups en events
6.      Gemiddeld worden er dagelijks 250 miljoen foto’s geüpload
7.      Meer dan 300.000 gebruikers hebben geholpen bij het vertalen van de site 
8.      Gemiddeld worden er meer dan 20 miljoen apps dagelijks geïnstalleerd
9.      Maandelijks gebruiken meer dan 500 miljoen mensen een Facebook applicatie. 
10.  Meer dan 350 miljoen actieve gebruikers gebruiken Facebook op hun mobiel 
11.  Meer dan 475 telecom bedrijven wereldwijd lanceren en promoten Facebook mobile






1.    De site werd op 5 mei 2003 gelanceerd en is daarmee de oudste van deze 4 netwerksites. 
2.    Iedere seconde melden zich twee nieuwe leden aan.
3.    LinkedIn is het grootste zakelijke netwerk ter wereld met 120 miljoen leden in 200 landen
4.    Meer dan de helft van de leden bevindt zich momenteel buiten de Verenigde Staten
5.    In 2010 zijn er bijna twee miljard zoekopdrachten naar personen op LinkedIn verricht
6.    De CFO van Oracle werd geworven op basis van zijn LinkedIn profiel
7.    LinkedIn heeft 1.515 fulltime werknemers wereldwijd
8.    Meer dan 26 miljoen leden in Europa
9.     Meer dan 2 miljoen leden in Nederland
10. LinkedIn telt meer dan 6,5 miljoen studenten en 9 miljoen onlangs afgestudeerden
11.  LinkedIn definieert onlangs afgestudeerden als leden die afgestudeerd vanaf 2008
12.   Meer dan 2 miljoen bedrijven hebben LinkedIn bedrijfspagina’s
13.   5% van de gebruikers is een ‘recruiter’





1.   Gemiddeld zijn er meer dan 200 miljoen tweets per dag
2.       27% van de twitteraars logt dagelijks in
3.       37% van de twitteraars gebruikt een mobiele applicatie
4.       Meer dan 75% van de tweets wordt verstuurd vanuit een externe applicatie
5.       Donderdag en vrijdag zijn de populairste dagen. Die zorgen voor 16% van alle tweets
6.       Tussen 10 en 11 uur worden gemiddeld de meeste tweets verzonden. 
7.       Vrouwen volgen 2% meer mensen dan mannen
8.       Vrouwen tweeten 12% meer dan mannen
9.       Na 3 jaar, 2 maanden en 1 dag geduurd werd de 1 miljardste tweet te verstuurd. 
10. Vandaag de dag worden er 1 miljard tweets per week verstuurd
11.  Dagelijks worden er meer dan 600 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd via twitter. 
11.  Er worden dagelijks meer dan een half miljoen accounts per dag aangemaakt
12. Het huidige ‘tweets per seconde’ record is op dit moment 6.939. 
13.  4% van alle tweets kan als spam worden beschouwd
14.  4% van alle tweets zijn advertenties








1.     In 2010 werd er meer dan 13 miljoen (!) uur aan video geupload. 
2.     Dagelijks worden er meer dan 3 miljard video’s bekeken
3.     In 2010 werden 700 miljard video’s afgespeeld
4.     10% van alle YouTube video’s is inmiddels in HD kwaliteit beschikbaar
5.      De YouTube player is inmiddels in meer dan tientallen miljoenen website ‘embedded’
7.      17 miljoen mensen hebben hun YouTube account gekoppeld aan een sociaal netwerk
8.      150 jaar aan YouTube video wordt dagelijks via Facebook bekeken
9.      Iedere minuut zijn er meer dan 500 tweets die linken naar een YouTube video
10.  Wekelijks voeren 100 miljoen mensen een activiteit uit (likes, shares, reacties)
11.  Dagelijks worden er meer dan een miljoen ‘subscriptions’ uitgevoerd. 
12.  Meer dan 50% van de video’s heeft een beoordeling of bevat commentaren


zaterdag 12 november 2011

Bert en Ernie in TomTom-viral

Na Darth Vader en Yoda duiken nu Bert en Ernie op een viral van TomTom. In de ‘behind the scenes' video zijn de opnames in de geluidsstudio te zien. De virale video is gemaakt door bureau Pool WorldWide, ter promotie van de nieuwe Sesamstraat-stemmen voor het navigatiesysteem.

Het gaat overigens om de Amerikaanse stemmen, niet de Nederlandse. Sinds 8 november is het pakket verkrijgbaar. Inmiddels biedt TomTom een uitgebreide verzameling bekende stemmen met ondermeer Homer Simpson, Snoop Dogg en John Cleese.
Hieronder de virale video met Bert en Ernie. En ook de eerdere succesvolle video's met StarWars personages Darth Vader en Yoda.




donderdag 10 november 2011

The Voice Of Holland... Facebook, Twitter of Hyves?

"And the winner is...."
Vorig jaar nam social media een gigantische sprong bij de opkomst van actieve interactie tussen televisiekijkend Nederland en de TV programma’s. Dit is met name te danken aan het eerste seizoen van The Voice of Holland (TVOH) en de wijze waarop Talpa Media ze heeft ingezet in het format.


Op Marketingfacts kwam ik gisteren een mooi artikel tegen dat de cijfers weergeeft van de impact van social media bij het populaire TV programma “The Voice”. Samen met Media Injection laat Menno Urbanus de toename en ontwikkeling zien van social media bij het tweede seizoen van TVOH.










Zo hebben zij gemeten dat Hyves en Facebook even groot zijn met beide een community van bijna 100.000 fans. Twitter volgt met bijna 60.000 followers en dat is alleen via het officiële kanaal… Maar veel meer cijfers en vergelijkingen kun je teruglezen in dit artikel. 
Vorig jaar kwam onderstaande infographic uit met de (toen nog) immens populaire Ben Saunders als voorloper binnen alle social media kanalen.